Lavinske razmere v gorah nad Kamnikom, 29. 12. 2017

Nevarnost snežnih plazov v gorah nad Kamnikom je trenutno 4. stopnje po evropski petstopenjski lestvici – VELIKA; nad višino 1300 m; nižje pa 2. NE TVEGAJTE!

20171229-lavinske_razmere-serkezi_matjaz-004

V zadnjih urah je tudi na področju Kamniških planin zapadlo od 20 do 80 cm novega snega, ki je slabo sprijet in je padel na trdo, mestoma spihano in poledenelo podlago in s tem so nastale šibke plasti. Okrepljen jugozahodnik je delal zamete in opasti, nastale so klože, ki se “podrejo” že ob manjši obremenitvi.

20171229-lavinske_razmere-serkezi_matjaz-002

Prerezi snežne odeje in preizkusi po ECT metodi na večih področjih Kamniških planin so nad višino 1300 m pokazali VELIKO nevarnost snežnih plazov. Odsvetujemo hojo in turno smuko vse do trenutka stabilizacije snežne odeje, ki pa se glede na tendenco snežnih padavin in nihanja temperatur vsaj do ponedeljka ne bo bistveno spremenila.

20171229-lavinske_razmere-serkezi_matjaz-001

Prav tako svetujemo, da vsi, ki ste se namenili silvestrovati nekje v gorah, predhodno preverite nevarnost snežnih plazov.

20171229-lavinske_razmere-serkezi_matjaz-003

Na področju Velike planine smo danes srečali kar nekaj posameznikov, ki so se odpravili v najete koče in bili obuti v “superge”, z majhnim nahrbtnikom v katerem je bila v večini pijača in neprimernimi (tanek bombaž, trenirka) oblačili. Vsem, ki oddajajo koče bi morala biti prva skrb varnost njihovih gostov. Zemljevid na kosu papirja, v megli, vejavici in nepoznavanju terena, sploh pa hoje v gore nevajenim gostom, žal ne bo pomagal in jih bo spravil le v nevarnost.

20171229-lavinske_razmere-serkezi_matjaz-006

Preberite si Nasvete za varnejše obiskovanje gora v zimskem času in v gore pozimi nikoli brez LAVINSKEGA TROJČKA, primerne tehnične opreme in znanja rokovanja z njo!

PDF Pozor, snežni plaz!

Komentarji so zaprti.

Website Powered by WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: