V gore kot čebula 🧅

Za planinski izlet se je najboljše obleči v oblačila, ki poskrbijo za naše udobje, so lahka in z majhnim volumnom.

Kakovostna planinska oblačila so hitro sušeča in se dobro prilagajajo telesu. Predvsem tista, ki imajo stik s kožo, naj bodo iz naravnih materialov, ki so koži prijazna in ne povzročajo alergij. Ena zelo pomembnih lastnosti kakovostnih oblačil je tudi, da ne smrdijo po daljši uporabi.

Osnovno pravilo oblačenja ne samo za pohajkovanje po gorah, ampak na splošno v športu je, oblačenje po plasteh. Imenujemo ga tudi oblačenje po principu čebule in velja za vsak letni čas. Takšen način oblačenja je tudi izredno praktičen, saj z njim preprostejše reguliramo zadrževanje potrebne toplote.

Tako se že doma lahko oblečemo v udobno majico iz kombinacije naravnih in umetnih vlaken in lahkih dolgih pohodnih hlač. Praviloma za obisk gora uporabljamo dolga oblačila, ki naj imajo tudi faktor UV zaščite. S tem se lahko izognemo mazanju s kremo z zaščitnim faktorjem.

Saj nismo iz “cukra”.

Svetujemo tudi kakovostne visoke oz. polvisoke nogavice, ki imajo ojačitve na predelu prstov in pete in udobne spodnjice iz mikrovlaken, oboje pa naj bo brez šivov.

Kot toplotni, drugi sloj, izberimo puli pulover z zadrgo, ki ga lahko oblečemo med turo, če hodimo po poti, ki se je skrila soncu. Tretji sloj je sestavljen iz jopice s kapuco, ki so praviloma iz flisa ali merino volne in obvezno elastične.

Pod tretji sloj v poznem pomladnem, poletnem in zgodnje jesenskem času sam štejem tudi dolge spodnje hlače, ki jih oblečem v primeru burnejšega znižanja temperature in so pozimi osnovni, prvi sloj, k temu pa sodita tudi kapa in rokavice. Za zaščitni sloj pa naj bosta v nahrbtniku vedno lahka enoslojna vetrovka in vetrne hlače, ki nas bodo obvarovale pred močo in močnim vetrom.

Nič ne bo odveč, če k temu dodamo še eno rezervno majico in nogavice, ki bosta dobrodošla ob prihodu v kočo, sploh, če smo se pošteno spotili. Vsa oblačila v nahrbtniku naj bodo spravljena v vodo neprepustno kompresijsko vrečo.

Komentarji so zaprti.

Website Powered by WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: